De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij had de vraag of wij — Daniël Boven, Brechtje Cazemier, Bas Cuppen en ik — een concept konden bedenken voor een product dat past binnen het tijdperk van de jaren vijftig en zestig, maar waarbij nieuwe media en technieken worden gebruikt om de activiteiten van de organisatie te presenteren.
Het resultaat: De Stoomcourant, een 'oude' krant vol interactieve elementen, waarin door middel van Augmented Reality-technieken de historische beleving van het reizen met een oude trein op een nieuwe, interactieve manier wordt overgebracht. De krant is momenteel in ontwikkeling en naar alle waarschijnlijkheid zal het volgend jaar 2020 voor het eerst te lezen zijn in de treinwagons van de VSM.
De trailer voor het product, die we tijdens het conceptpresentatie aan de klant hebben getoond.
Camera: Lennard Nijenhuis & Brechtje Cazemier
Montage: Lennard Nijenhuis & Bas Cuppen
Sounddesign: Lennard Nijenhuis & Bas Cuppen
De Stoomcourant is ontworpen in een stijl die past bij de jaren vijftig en zestig, met moderne aanpassingen ter bevordering van de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.
Voor de Stoomcourant hebben we eveneens een mobiele applicatie ontwikkeld. Scant een gebruiker met zijn of haar smartphone of tablet een afbeelding of illustratie uit de klant, dan wordt het AR-element geactiveerd. Op de voorpagina wordt het concept van de Augmented Reality-elementen uitgelegd en gedemonstreerd.
Een vraag van de klant was of wij de bezienswaardigheden langs het spoor waarover de VSM met haar treinen rijdt op een interactieve manier konden presenteren aan haar publiek. Als oplossing voor dit vraagstuk hebben we bedacht om een interactieve 3D-illustratie te maken van het spoorlijn. Dit werkt als volgt: in de krant is een illustratie te zien van de kaart van het spoorlijn. Scant de reiziger met zijn of haar smartphone of tablet de illustratie, dan verschijnt er door middel van Augmented Reality-techniek een 3D-model van het spoorlijn in de krant. De reiziger kan zodoende op een meeslepende wijze alle bezienswaardigheden langs het spoor bekijken, zodat hij of zij optimaal kan genieten van de historische reis.
Een eerste versie van het 3D-model van het spoorlijn. Ik heb deze volledig gemodelleerd en samengesteld in Blender 2.8. De bovenstaande video is een korte test om het verloop van de animatie te bekijken.
Aangezien de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij een vrijwilligersorganisatie is, lag het budget voor dit project niet hoog. De Stoomcourant biedt zodoende dé perfecte low-budget-oplossing voor de vraag van de opdrachtgever. Een product met een "small price tag", maar een "big impact".
Back to Top